Beerseweg

Beerseweg

Deze straatnaam is aan de volksmond ontleend en behoeft geen uitleg. Een oudere naam is Middelbeersedijk.

Beerseweg in 1982, nog zonder fietspaden

Na een langdurige lobby van de betrokken gemeenten besloot de provincie in 1866 tot aanleg van een provinciale klinkerweg van Hilvarenbeek over Diessen, Middelbeers en Oostelbeers naar Oirschot. Bij de latere bouw van boerderijen eiste de gemeente een flinke afstand van de weg, zodat er een trambaan langs de weg kon worden aangelegd, hetgeen nu op enkele plaatsen nog goed te zien is (o.a. bij Beerseweg 7 en 18).

Beerseweg 1

Langgevelboerderij die in mei 1940 bij de inval van de Duitsers is kapotgeschoten. In het kader van de Wederopbouw is de boerderij, oorspronkelijk uit ca. 1920, in 1941 herbouwd, evenals de boerderijen Beerseweg 2, Julianastraat 66 en Laarstraat 2-4, onder architectuur van Geenen uit Eindhoven.

Beerseweg 2

Deze boerderij is, net als Beerseweg 1, in 1941 gebouwd in het kader van de Wederopbouw (architect Geenen). Hier stond voor die tijd geen boerderij. Deze boerderij is in de plaats gekomen van de kapotgeschoten boerderij van deze familie in het achterliggende gebied de Rijt. 

Boerderij Beerseweg 2

Beerseweg 3

Deze voormalige boerderij heet nu Appel Lodge Buitenplaats. Voorheen was het een minicamping, nu zijn er twee riante zespersoons vakantiebungalows. 

Beerseweg 7

Deze zeer grote boerderij is ca. 1911 in Zeeuwse stijl gebouwd voor de directeur-aandeelhouder van de N.V. Zuid-Bevelandsche Landbouw-Onderneming De Toekomst, Jan van de Velde. In de volksmond stond de boerderij, gebouwd in een kenmerkende Zeeuwse bouwstijl,  bekend als de ‘Reuzenschuur’. In 1921 brandde het pand af, waarna het weer opgebouwd is. Tot voor enkele jaren was het een groot melkveebedrijf. Nu is in het woongedeelte aan de rechterkant Logeerderij ‘Tussen Koe en Kroonluchter’ gevestigd, met onder meer een winkel met brocante spulletjes. 

Meer hierover valt te lezen in Hers en Geens dur Diessen deel 21 in het hoofdstuk ‘Over het verleden van de Toekomst; Zeeuws kapitaal begraven in Diessense zandgrond’ door Wil Vennix.

Beerseweg 16

Deze langgevelboerderij is ca. 1925 gebouwd als een ontginningsboerderij na ontginning van de achterliggende z.g. Beersche Heide. 

Beerseweg 18

Een laan met linden en beuken leidt naar deze boerderij die tamelijk ver van de weg af ligt. Er gold een verbod om korter dan 15 meter van de weg te bouwen. Dit vanwege de mogelijke aanleg van een trambaan (die er nooit is gekomen). Gebouwd als eerste ontginningsboerderij ca. 1913, ca. 1940 herbouwd. 

Beerseweg 20

Dit woonhuis bij de boerderij Beerseweg 18 is tegelijk met de boerderij ca. 1913 gebouwd. 

Beerseweg 22

Deze ontginningsboerderij met de naam ‘St. Isidorushoeve’ in de topgevel is gebouwd in 1939.

St. Isidorushoeve

Beerseweg 26 

Deze langgevelboerderij ‘De Toekomst’ is een van de eerste ontginningsboerderijen aan de Beerseweg, gebouwd ca. 1913. Adriaan Rijk uit het Zeeuwse Yerseke was de eerste bewoner van ‘De Toekomst’, die genoemd is naar de naam van de N.V. Zuid-Bevelandsche Landbouw-Onderneming De Toekomst die de Beersche Heide op grootschalige wijze heeft ontgonnen. De boerderij is naar voren uitgebouwd en heeft twee hoge staldeuren en getoogde stalramen.

Meer hierover valt te lezen in Hers en Geens dur Diessen, deel 21 in het hoofdstuk ‘Over het verleden van de Toekomst; Zeeuws kapitaal begraven in Diessense zandgrond’ door Wil Vennix.

Beerseweg 30

Deze kortgevelboerderij, gebouwd in 1939, draagt ook de naam ‘De Toekomst’, te zien onder de dubbele zoldervensters evenals het jaartal.

12 mei 1940-brug 

In 2021 kreeg deze brug op initiatief van de Stichting Erfgoed Diessen (voorheen Fotostichting Diessen) nieuwe leuningen met voorstellingen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij het begin van deze oorlog, mei 1940, bij de inval van de Duitsers, hebben hier hevige gevechten plaats gevonden tussen Franse en Duitse troepen. Hierbij zijn elf Franse soldaten gesneuveld. Als eerbetoon aan deze dappere Fransen kreeg deze brug, die op 12 mei 2021 is onthuld door de Franse Ambassadeur, de naam ’12 mei 1940-brug’. Op het bordje bij de brug leest u meer bijzonderheden, zoals o.a. de namen van de Franse gesneuvelde soldaten en hun legeronderdelen. Meer hierover is te lezen in Hers en geens dur Diessen, deel 28 in het hoofdstuk ’12 mei 1940-brug: eerbetoon aan elf Franse helden’. 

Voormalige brug over de Reusel

Bosgebied ‘t Stuk

Voorbij Beerseweg 13, aan de linkerkant van de weg of een paar honderd meter verder via de Zandstraat, kan men het ca. 143 ha grote bosgebied ’t Stuk ingaan. Tot ca. 1900 was het een woest heidegebied. In het begin van de twintigste eeuw plantte de gemeente Diessen het op tot een productiebos met voornamelijk naaldbomen. Het hout werd verkocht als mijnhout, gebruikt in de Limburgse kolenmijnen. Aan weerszijden van de Oirschotsedijk ligt dit bosgebied, dat in de loop der jaren een aantrekkelijk natuurgebied is geworden. Er is een trimbaan aangelegd, die nog helemaal intact is. Via een zandweg is het toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Er zijn enkele wandelroutes via de knooppunten. Aan het einde van de Zandstraat is vakantiehuisje De Vrijheid, heel geschikt voor paardenliefhebbers.