De Kerkschuur

De Kerkschuur

Genoemd naar de voormalige kerkschuur ofwel schuurkerk, die in 1737 werd gebouwd op ‘t Laar, een paar honderd meter noordelijk van de weg die nu deze naam draagt. De protestantse overheid gedoogde dat de nagenoeg volledig katholieke bevolking kerken bouwde, mits deze er van buiten maar niet zo uitzagen.

Voormalige pakhuis

Waar nu De Kerkschuur ligt, stond tot het begin van deze eeuw het grootste industriële complex van Diessen: het pakhuis van mengvoederfabriek Brameco, voorheen Bedico en daarvoor de Boerenbond. Dit kolossale fabriekspand beheerste (en ontsierde) de oostelijke entree van ons dorp. Gebouwd in 1956 breidde het regelmatig uit tot het tenslotte een kolossaal gebouw was. In 2003 is het gesloopt. Meer over de geschiedenis van dit gebouw in Hers en Geens dur Diessen deel 9 (2001) in het hoofdstuk ‘Van Boerenbond tot Brameco-ZON’ door Wil Vennix en Maarten Hendrikx.

Julianastraat met Bedico/Brameco in 1987

Voormalige kerkschuur

Vanaf de inname van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629 stond de Meierij – en dus ook Diessen – onder protestants gezag. Vanaf 1636 was de uitoefening van de R.K. eredienst officieel verboden. Nagenoeg de gehele bevolking bleef desondanks katholiek en trok op kerkelijke hoogtijdagen de grens over, bijvoorbeeld naar de grenskapel op Roovert. Na verloop van tijd gedoogden de autoriteiten het gebruik van schuurkerken. Van buiten mochten ze niet op kerken lijken, maar men mocht er wel de mis lezen. Nadat een eerder opgetrokken schuurkerk was ingestort, werd in 1737 op ‘t Laar in Diessen een schuurkerk gebouwd. Deze ‘Kerkschuur’ stond aan het pad dat nog steeds tussen Laarstraat 14 en 16 doorloopt naar de Reusel. Aan de overkant van de Reusel stond de Oude Pastorie.

Bouw appartementen De Kerkschuur