Docfastraat

Docfastraat

Genoemd naar de priester Docfa die in een oorkonde uit 712 of 713 de bezittingen omschrijft die ene Engelbert schenkt aan de H. Willibrordus: een aantal goederen te Eersel en “in loco Deosne casatum unam et mancipium cum uxore et infantibus” (een hoeve met horige, vrouw en kinderen te Diessen) met alles wat daar bij hoort.

Algemeen

Tot 1950 was Docfastraat 11 (zie rubriekje Docfastraat 7 in deze DiessenApp) de laatste woning aan deze weg vanaf het Laarplein. Na deze woning stapte de wandelaar de weidsheid van het buitengebied in. De straat, beter gezegd: het pad, liep door tot aan de toenmalige T-kruising met het Plassepadje – op het punt waar je nu rechts de Van der Lindenstraat inloopt. Op die splitsing links begint het huidige voetpad, het enige dat nog over is van het voormalige Plassepadje. (Zie ook de rubrieken Plassepadje en Van der Lindenstraat in deze DiessenApp.)

Bijzondere objecten:

Docfastraat 3 en 5

Docfastraat 3 en 5 was een twee-onder-eenkapper: op 3 runden Toon en Suske Vingerhoets hun kruidenierswinkeltje; op vijf bakte Koos van Loon van 1949 tot 1960 brood en banket en runde er met zijn vrouw Thea een bakkerswinkel. De kruideniers – op 3 – verkochten kruidenierswaren en nog veel meer. Toon maakte zelfs met een kruithoorn patronen voor jachtgeweren. In 1964 stopten Toon en Sus met hun winkel. Ze verkochten het pand dat werd omgebouwd tot woonhuis. Bij verbouwing verdwenen elementaire architectonische elementen uit de gevel, zoals de ‘gotische’ bogen boven de ramen (zie boven voordeur).

Toon en Suske Bie (=Diessens voor familie Vingerhoets)

Bakker Van Loon – op 5 – stopte in 1960 met zelf brood te bakken. Hij liet ‘fabrieksbrood’ bezorgen van industriële bakkerij Smarius in Tilburg. Dat bleef langer vers door de verpakking. Het brood werd verkocht onder de naam Tarvo, later King Corn. Maar in 1963 stopte hij ook daarmee. Koos ging bij Smarius werken. Zijn knecht-op-zaterdag Jan Vugts nam met zijn vrouw Anneke de zaak over. Zij hielden de ‘Smarius-formule’ aan en breidden de winkelvoorraad uit met kruideniersproducten. In 1970 openden ze de eerste zelfbedieningssupermarkt in Diessen. In 1978 stopten ze met de zaak: het was stoppen of uitbreiden. Het pand had daarna ‘wisselende contacten’ totdat het gesloopt werd voor de huidige ‘nieuwbouw’. De Siamese tweeling Drie en Vijf werden daarbij gescheiden van elkaar. (Meer informatie over nummer 3 in Hers en Geens dur Diessen, deel 13, blz. 27; over nummer 5 in Hers en Geens dur Diessen, deel 14, blz. 35, 36, 37.)

Bakker van Loon

Docfastraat 7

Dit ‘gesloten’ pand heeft drie historische voorgangers, in twee ervan huisde een winkeltje. Voorheen stonden hier drie aaneengesloten markante huisjes, toen Docfastraat 7, 9 en 11, gebouwd eind 19e eeuw, met lindebomen ervoor. Ze waren zo markant dat de gemeente de pandjes op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsten. De bewoners van de huisjes waren het hier niet mee eens. Ze wilden hun handen vrij hebben in het beheer van hun eigen woning. Ze tekenden bezwaar aan, met succes. In 1997 werden de woninkjes weer van de monumentenlijst gehaald. Enkele jaren later verdwenen ze uit het dorpsgezicht, ze werden gesloopt. Het huidige nummer 7 kwam er voor in de plaats.

In het rechtse van de drie woninkjes, nummer 11, was tot december 1980 het winkeltje van Anna van den Heuvel–van Doormaal (roepnaam An Heuvel) gevestigd. Ze was gehuwd met Kees van den Heuvel, die jong overleed. Kees had een agentschap voor Hendrikx Veevoeders. Voorheen was in het belendende pand, nummer 9, het kruidenierswinkeltje van Kees’ ouders. Later, na het huwelijk van Kees met Anna verhuisde het winkeltje naar nummer 11. Anna trad in de voetsporen van haar schoonouders. Achter nummer 11 had Kees een flinke opslagplaats voor zijn veevoederhandel.

Docfastraat 11

Door het terugplaatsen van één woning op de plaats waar er drie stonden vielen er twee huisnummers weg. Deze ‘gaten’ werden ‘uitgesmeerd’ over het eerste gedeelte van de straat: de nieuwbouw kreeg nummer 7; 9 ontbreekt, nummer 13 werd nummer 11; 13 ontbreekt; de volgende woning is nummer 15. (Meer informatie over het winkeltje van Anna in Hers en Geens dur Diessen, deel 13, blz. 33.)