Esbeeksedijk

Esbeeksedijk

Hoe deze straat aan zijn naam komt, moge duidelijk zijn.

Esbeeksedijk 4 

Hier is groepsaccomodatie Den Elshorst van Ben en Thea Bruurs gevestigd. Men houdt hier weidevarkens die los in de wei lopen en plaggenhutten als onderkomen hebben. In de boerderij is een speciale ruimte om te knuffelen met pasgeboren biggetjes. Men verkoopt het weidevlees als authentiek streekproduct. Voor groepen zijn er diverse arrangementen te boeken, o.a. huifkartochten door de fraaie omgeving.  Aan de overkant loopt een zandweg in zuidelijke richting, waarlangs na zo’n 300 meter aan de rechterkant ‘Het Buitenverblijf’ is, een riant vakantiehuis van Den Elshorst voor 10 personen met een recreatieterrein. 

Scharrelvarkens bij D’n Elshorst

Knoteiken

Kom je over de Esbeeksedijk Baarschot binnen, dan zie je net voor het plaatsnaambord aan de linkerkant een rijtje oude knoteiken staan. Dit zijn eiken die waarschijnlijk heel lang kort gehouden zijn voor het zogenaamde geriefhout. Om de zoveel jaar werden zulke bomen ontdaan van hun uitschieters. Het hout werd gebruikt als stookhout voor de broodovens, als stelen voor gereedschap en voor van alles en nog wat. Op een gegeven moment is dit gebruik uit de mode geraakt en dat kun je zien aan deze bomen. De knotten mochten voortaan gewoon doorgroeien en dat geeft dit bijzondere uiterlijk aan deze bomen.

Zie Han van Meegeren, Bijzondere bomen in Diessen en Baarschot, Hers en geens dur Diessen deel 16

Bosgebied De Katschutte

Knoteiken aan de Esbeeksedijk

Dit bosgebiedje aan de linkerkant van de weg is eigendom van de gemeente Hilvarenbeek en sluit aan bij het 2200 ha grote Landgoed De Utrecht.