Gijselstraat

Gijselstraat

De naam is in de volksmond ontstaan en kennen we ook als ‘Gijseleind’ (reeds genoemd in 1681). Rond 1500 wordt al vermeld dat er een watermolen stond op een stuk land genaamd ‘tgijsel’. ‘Gijsel’ kan, net als ‘gestel’ verwijzen naar een “bos op zandgrond”.

Deze straat liep vroeger vanaf de Esbeeksedijk helemaal door tot in de buurtschap de Heikant. Sinds de ruilverkaveling is het laatste stuk verdwenen en houdt de Gijselstraat op bij het Moleneind.

Gijselstraat 4

Deze boerderij van het Kempische langgeveltype is een Rijksmonument en is vermoedelijk achttiende eeuws of ouder. Het woongedeelte aan de rechterkant is hoger dan de stal. Het wolfdak is gedekt met riet. Het stalgedeelte is enkele jaren geleden omgebouwd tot woonruimte. Voorbij nr. 4 stond vroeger, waar nu coniferen staan, nog een boerderijtje. Dit is in 1940 afgebrand en niet meer opgebouwd. Lange tijd heeft een in het veld alleenstaande waterput herinnerd aan de plaats waar de boerderij heeft gestaan.                             

Gijselstraat 4

Gijselstraat 5

Deze boerderij is van het Kempische langgeveltype en is een Rijksmonument. Het dak is met riet gedekt met een voet van pannen. In de kopgevel zit een steen met het jaartal 1833. Rond 1977 is de boerderij gerestaureerd.

Gijselstraat 5

Oude boerderijlinde voor Gijselstraat 5

Een prachtig voorbeeld van een boerderijlinde. Geplant voor het pand om te kunnen profiteren van haar schaduw. Deze Hollandse linde, een kruising tussen de zomer- en de winterlinde, is geplant rond 1860. Je ziet ze vaak voor Brabantse boerderijen, maar deze is wel een topexemplaar te noemen.

Boerderijlinde

Zie Han van Meegeren, Bijzondere bomen in Diessen en Baarschot, Hers en geens dur Diessen deel 16