Deze naam is afgeleid van dān Heuvel, de oude benaming voor het zuidelijke (en oudste) deel van het dorp: Kerkstraat plus stukje huidige Heuvelstraat en Willibrordusstraat.
Achter de pastorie ligt een grote, mooie tuin die al bijna twee eeuwen aan het zicht van de parochianen is onttrokken. Die tuin, en ook het statige herenhuis, diende in 1973 als filmset voor de bioscoopfilm Help, de dokter verzuipt. Meer dan een miljoen bezoekers namen zodoende een inkijkje in de Diessense pastoorswoning en haar tuin.
Opname van ‘Help, de dokter verzuipt’ met acteur Piet Bambergen ingegraven in de pastorietuin
(Meer informatie over de pastorie in Hers en Geens dur Diessen, deel 14. In Hers en Geens dur Diessen, deel 23 doet Nelly van den Broek ā van der Looy haar verhaal over het leven in de pastorie. Kort na de Tweede Wereldoorlog diende ze er als āponnieā ā jongste bediende.)
Heuvelstraat 3 (Medisch centrum Diessen)
Aan de straatzijde rechts van de pastorie (Heuvelstraat 1) waaierde de pastorietuin breed uit. De Diessense ondernemer Plasmans bekeek het gebied met een helikopterview. Door dit gedeelte van de pastorietuin voorzag hij de inrit naar en de parkeerplaats voor een wooncomplex met medisch centrum. De gemeente kocht de grond voor inrit en parkeerplaats. Plasmans kocht de SPAR-winkel en de twee daarnaast gelegen woonhuizen aan, aan het eind van de Kerkstraat, sloopte de gebouwen en realiseerde zijn nieuwbouwplannen: appartementen en een geĆÆntegreerd medisch centrum. Voorjaar 2017 kwamen de eerste bewoners van het appartementencomplex met hun āwagen vol geladenā voorrijden. Enkele maanden later bevolkten āde mediciā het Medisch Centrum Diessen (MCD): huisartsen, fysiotherapeut, verloskundige, logopedist en zorgorganisatie Thebe. Diessen kreeg stadse allures. Terwijl de gebouwen uit de grond rezen, braken ambtenaren zich het hoofd over de toewijzing van een adres aan elk pand. Ze gaven het MCD een huisnummer (3) aan de Heuvelstraat, de erboven gelegen appartementen (en ook de andere) een huisnummerplaatje aan de Kerkstraat.
Heuvelstraat 4 (en 2)
In dit pand runde Trien van de Wal (geboren 1852, overleden in 1949) eerste helft vorige eeuw haar winkeltje. Ze verkocht er koffie en thee, suiker en ook Pleegzuster Bloedwijn. Naast levensmiddelen verkocht ze per el (= 69 centimeter) schortenbont, blauwe keper voor werkkielen en witte keper voor lakens en slopen. De maatschappelijke ontwikkelingen liet ze aan haar winkeldeur voorbij gaan: ze turfde met krijt op een lei en mat de el met de lengte van haar arm. Ook de mannen liet ze haar winkeldeur voorbij lopen: ze bleef vrijgezel. Ze nam een weeskind in huis: Anneke Spekenbrink uit Rotterdam. Bij haar dood maakte Trien al haar bezittingen over aan de Kerk. Anneke Spekenbrink zette het winkeltje voort tot midden jaren zestig. Het pand was een groot maar laag woonhuis. In 1939 werd de nok twee meter omhoog gebracht. Frans van Gils (āmarkante Diessenaarā; van 1949 tot 1972 reed hij er de vuilniswagen) kocht het pand rond 1965 van de Kerk. Naast winkel/woonhuis had het huis een geitenstal/schuur/varkenskot/ berging. Deze laatste inwendige organen werden verwijderd, een brandgevel ingebracht, waardoor een twee-onder-een-kapper ontstond (met Heuvelstraat 2). In de jaren vijftig vond onderwijzer/ kunstenaar Willem Kühne al onderdak in het āagrarisch gedeelteā van het pand. Van onder het behang verschenen later zijn muurschilderingen.
Bij de boerderij met herberg Kerkzicht (Heuvelstraat 10) hoorde een oude schuur. Deze stond met het āene beenā op het huidige kavel van nummer 6/8, met het andere op de grond van huisnummer 8a.
Op deze plaats stond tot 1973 de lengtegevel van het patronaatsgebouw. Het werd gebouwd in 1909. Aan de voorkant van het patronaat (aan de Kerkstraat) stond de kiosk.
(Meer informatie hierover bij beschrijving Kerkstraat 1,3 en 5.)
Heuvelstraat 12 t/m 18 (nrs. 18a, 18b en 18c om de hoek in de Maternusstraat)
Op de westelijke hoek Heuvelstraat/Kerkstraat stond voorheen een boerderij met de lengtegevel de Kerkstraat in. Rechts naast de eindgevel aan de Heuvelstraat stond de schuur. Aan het einde van de Tweede wereldoorlog woonde de familie Vingerhoets in deze hoeve. In de slag om de bevrijding van Diessen trof op zondag 24 september 1944een granaat de drukbevolkte schuilkelder op het erf van deze boerenhoeve. Bij de voltreffer overleden direct vijf personen waaronder de boer Jan Vingerhoets (1907) met twee van zijn kinderen. Kort daarna stierf zijn vrouw aan haar zware verwondingen. Anna, de zus van Jan huwde met Bertus Kok; zij namen de boerderij over. Enige jaren later wilde Kok met zijn boerenbedrijf weg uit het dorpshart. Het centrum ont-boerde. De Diessense ondernemer Co Vugts, stoffeerder, voelde dat aan. Begin jaren zestig, op een avond ātussen de soep en de aardappelenā kocht hij boerderij, schuur en erf op. Hij zocht alleen nog financiĆ«le dekking. Zijn broers Wim en Toon kochten ieder een boerderijgedeelte op. De landbouwbestemming van de hoeve verdween. In het boerderijgedeelte aan de Heuvelstraat (13) achter de eindgevel van het pand vestigde Vugts zijn winkel met huishoudelijke textielartikelen. Enkele jaren daarna sloopte hij de schuur rechts naast deze tĆØĆØnegevel. Daarvoor in de plaats bouwde hij het pand, waarin hij toen zijn winkel voor wooninrichting vestigde, en nu de winkeltjes, genummerd: 13a, 13b en 13c zijn gevestigd.
Voormalige boerderij van Bertus Koks, voorheen van Vingerhoets, rechts cafe Klessens
Dit pand was een winkel annex boerderijtje. Het woongedeelte (inmiddels gesloopt) was er rechts ātegenaan geplaktā. Toon en Tonia van den Bergh verdienden er hun boterham. Tonia (van der Bruggen) was Toons tweede vrouw. Toons eerste schoonmoeder (Pauw (Paulina) van Gool ā De Kort) dreef daarvoor de kruidenierswinkel. Toon huwde haar dochter Miet. De tijdlijn bereikte āDiessens zwartste dag ooitā: 24 september 1944. Bij het bombardement (zie beschrijving Heuvelstraat 13) verloor Toon zijn vrouw, een zoontje en zijn schoonmoeder. Met zijn tweede vrouw zette de berooide man de nering voort en ook hun boerderijtje met enkele koeien. Want zoals bij de meeste middenstanders destijds, dienden er neveninkomsten binnen te vloeien om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Naast kruidenierswaren verkocht Tonia er veel rookwaren. In 1970 sloten Toon en Tonia hun āsupermarktā, zoals in die periode veel kleine (kruideniers)winkeltjes het āniet meer trokkenā door de opschaling van winkels, de opkomst van winkelcentra en supermarkten, en de veranderende vraag van consumenten. Het pand werd een āwoonboerderijā of is het een āwoonwinkelā?
Kruidenierswinkel van Toon en Tonia van den Bergh, links de schuur bij Kerkzicht
De eerste bewoner van dit pand was veldwachter Kees Schoenmakers (1872). In 1922/1923 betrok hij de woning. Zoals in kleinere dorpen gebruikelijk was, vervulde hij tevens de functie van gemeentebode. Hij bracht de gemeentelijke post rond, haalde bij de wethouders thuis handtekeningen op of plaatste waarschuwingsborden voor mond- en klauwzeer in tijden dat deze besmettelijke virusziekte bij vee heerste.
(Meer informatie over de Diessense molens in het algemeen en over de familie Teurlings en hun molen De Onvermoeide in Hers en Geens dur Diessen, deel 22, blz. 37 e.v.)
Heuvelstraat 25
Bij de āgeboorteā van deze woning liep de navelstreng naar het pand ernaast, Heuvelstraat 23. (Zie het verhaaltje bij dit pand in deze DiessenApp.) Twee zussen van Harrie Teurlings: Frieda en Diny, bleven vrijgezel. Diny deed de administratie bij de graanhandel van broer Harrie, Frieda was onderwijzeres op de Diessense meisjesschool. Toen Harrie midden jaren vijftig huwde en het ouderlijk huis overnam, bouwden de twee molenaarsdochters een woning in de grote tuin rechts naast de ouderlijke woning.
Heuvelstraat 27
Verwezen wordt naar de informatie bij Heuvelstraat 29 in deze DiessenApp.
Heuvelstraat 29 (en 27, 36, 49)
In de bocht van de Heuvelstraat, tegenover de huidige brandweerkazerne, stond eerste helft vorig eeuw een boerderij van rond 1850 met de korte gevel aan de straat. De bocht draaide om de gevel heen. Net voor de Tweede Wereldoorlog was de boerderij eigendom van Piet de Brouwer sr. uit Hilvarenbeek. Van 1939 tot 1956 huurde Simon van Beurden de boerderij van De Brouwer, die zijn collega was bij het Waterschap. Van Beurden ging werken in de Tilburgse textielindustrie. Elke dag met de fiets op en neer, broodtrommeltje in de tas, lange werkdagen, zware werkomstandigheden. Toch probeerde de textielarbeider als ākeuterboerkeā wat geld bij te verdienen om zijn gezin van vijf kinderen te onderhouden. Vrouw en kinderen knapten veel werk op. De boerderij was een āouw knipā met historische potstal. Van Beurden had een beperkt grondareaal in eigendom, versnipperd door het dorp: een hoekje hier, een hoekje daar. Op een van die lapjes, verderop in de Heuvelstraat, bouwde hij in 1956 een nieuwe, comfortabele woning; het huidige nummer 49. Zoon Piet (1930) van eigenaar Piet de Brouwer huurde het pand vervolgens. In 1962 bouwde hij tegenover een woning, het huidige nummer 36. De gepensioneerde boer Jan Bruurs kocht toen het pand. In de tuin bouwden dochter Jo met haar man Bernard Abrahams in 1969 een woning, het huidige nummer 27. Direct daarna kwam het stalgedeelte van de boerderij onder de slopershamer. In 1993 nam dochter Jo en Bernard het pand over. Ze bouwden een nieuw woonhuis (nummer 29) en sloopten het woongedeelte van de historische boerderij. Langzaam veranderde de Heuvelstraat van verspreide bebouwing naar lintbebouwing.
Heuvelstraat 32
(Lees eerst het kroniekje over Heuvelstraat 23 in deze DiessenApp.)
Verwezen wordt naar de informatie bij Heuvelstraat 29 in deze DiessenApp.
Heuvelstraat 49
Verwezen wordt naar de informatie bij Heuvelstraat 29 in deze DiessenApp.
Het kloostertorentje
De Heuvelstraat (westzijde) maakt aan het einde een haakse bocht naar links en sluit vervolgens aan op de Lombartsstraat. Aan de westkant van āde korte Heuvelstraatā op het grasveldje staat een torentje. Het is het torentje van het in 1986 gesloopte Diessense Theresiaklooster van de Zusters van Liefde nabij de kerk. (Zie rubriekjes over Van Wettenstraat en Kerksingel in deze DiessenApp.) Via omzwervingen kwam het op deze plek terecht.
Het torentje werd bij de sloop gespaard en zou als relikwie gaan dienen. Maar, waar blijf je ermee? Oud-Diessenaar Van Ostade had er uiteindelijk belangstelling voor en plaatste het op zijn slopersbedrijf in Tilburg aan de Lovense kanaaldijk. Het torentje, elf meter hoog, ruim honderd jaar oud trok Diessen uit. Toen Van Ostade zijn grond en opstallen verkocht, had de koper geen belangstelling voor het torentje. Daar kregen ze in Diessen lucht van: het torentje zou verdwijnen. Het waren de vroegere medewerksters van het klooster die in actie kwamen. Met hen startte het toenmalige Belangenorgaan Diessen een actie: Red het torentje. Het historisch besef rondom het bouwwerkje was aangezwollen. Na een succesvolle geldinzamelings- en sponsoractie verhuisde de spits in 2006 weer terug naar Diessen ā voor de tweede keer van de sloop gered. Maar, waar blijf je ermee? Het kreeg een tijdelijke bestemming op een betonplaat rechts naast de woonboerderij Westerwijk 3 in de wei. Gezocht werd naar een vaste stek voor dit religieuze relikwie. Elf jaar werd gewikt en gewogen om een vaste bestemming. Vaak is het in het leven zo dat je een oplossing niet te ver moet zoeken. Ook deze keer lag de oplossing dichtbij. In 2017 hees een kraan het torentje op van zijn tijdelijke bestemming en maakte zonder te verrijden een draai van honderdtachtig graden en liet het zakken op zijn vaste bestemming aan de overkant van de straat. Vaklieden renoveerden en vertroetelden het torentje; de oude dame kreeg een facelift. Op enige afstand van de plek waar zij āopgroeideā, herinnert ze aan de Zusters van Liefde en hun religieuze Diessense eeuw. Haar āgeboortegrondā viel af als locatie.
In 1895 schreven de zusters in hun dagboek dat ze in de bol van het kloostertorentje vier relikwieƫn hadden verstopt van de heilige Donatus, de heilige Ursula, de heilige Aloisius en de heilige Leonardus. Het perkament waarop alles beschreven staat, zit in de bol, zo schreven de zusters. De koperen bol was meegekomen uit Tilburg. Na ruim een eeuw werd het geheim onthuld. In de bol, met oorspronkelijk een kruis erboven, bleek enkel lucht te zitten. Van Ostade had een nieuwe bol gemaakt en het kruis vervangen door een haan. Naar de oorspronkelijke bol wordt gezocht. Vindt u een spoor, neem dan contact op met de Stichting Erfgoed Diessen.
Cookies Wanneer u onze website bezoekt kan er mogelijk een klein tekstbestand op uw computer geplaatst worden, een cookie. Cookies helpen ons om informatie over de website te verschaffen. Deze informatie wordt weer gebruikt om onze website te verbeteren. De hoofdrede dat wij cookies gebruiken is om u tijd en moeite te besparen. Wanneer u namelijk na uw eerste bezoek nog een keer onze site bezoekt zal het eerder geplaatste tekstbestand worden herkend. Hierdoor werkt onze site sneller voor u en zullen eerder ingevulde instelling worden teruggehaald.
De instellingen hiervoor kunt u aan de linkerkant in het menu wijzigen
Uitsluitend noodzakelijke cookies
Strikt Noodzakelijke Cookies zouden te allen tijde moeten worden ingeschakeld, zodat wij uw voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.
Als u deze cookie uitschakelt, kunnen we uw voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat elke keer dat u deze website bezoekt, u cookies weer moet inschakelen of uitschakelen.
Cookies van derden
Deze website gebruikt Google Analytics om anonieme informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van de site en de meest populaire pagina’s.
Door deze cookie ingeschakeld te houden, kunnen we onze website verbeteren.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!