Hoekje

Hoekje

Deze naam is in de volksmond (dialect: ‘t Huukske) ontstaan en betekent, net als de uitgangen – kant en –eind, zoiets als ‘dorpsuitbreiding’. 

Algemeen

Deze oude buurtschap werd vroeger Lurinx Eind genoemd en telt vanouds een zestal eeuwenoude boerderijen. De meeste zijn niet meer in originele staat. Ze zijn in de vorige eeuw verbouwd tot langgevelboerderijen, zoals in zovele Kempische dorpen. Enkele zijn gerestaureerd, zoals Hoekje 16, dat hierna genoemd wordt.

Bremstraat met bakhuisje

In de bocht naar rechts komt van links een zandweg op ’t Hoekje uit: de Bremstraat. Deze komt van het Huiske ten Halve aan de Beekseweg en loopt achter sportpark De Alsie en langs de zuidkant van Annanina’s Rust. Het driehoekig stukje grond bij de splitsing heeft een interessante geschiedenis. Door verdeling en overerving was het – tot de landinrichting ook hier de zaken rechttrok – gezamenlijk eigendom van een groot aantal mensen, allemaal nakomelingen van de oorspronkelijke eigenaren. Meer in Hers en Geens dur Diessen, deel 6 (1998) in het hoofdstuk ‘’n Huukske in ’t Huukske’ door Ad van Korven.

Hoekje 16

Al vanaf ca. 1600 was ter plaatse een woning. De huidige boerderij is vermoedelijk rond 1730 gebouwd. In 1820 zijn de lemen wanden vervangen door steen. Deze langgevelboerderij dateert van ca. 1870 en is in 1910 verbouwd en onlangs grondig gerestaureerd. Opvallend zijn het T-venster met glas-in-lood bovenlicht en luiken en een semiklampdeur met glas-in-lood bovenlicht. Zie ook Hers en Geens dur Diessen, deel 22 in het hoofdstuk ‘Een gerestaureerde hoeve aan het Lurinx Eind’ door Jan van Helvoirt.

Hoekje 16

‘t Diessens Broek

Dit natuurgebied aan de noordkant van Diessen wordt gevormd door het dal van de Reusel. Via de Hooghuisweg of via het Hoekje (voorbij nr. 16 rechtsaf) komt men in dit vogelrijke weidegebied. Vanaf 2010 volgt de Reusel hier weer zijn oude kronkelende loop van weleer. De aanliggende weilanden zijn afgegraven en hebben hierdoor een andere vegetatie gekregen, hetgeen de natuurwaarde alleen maar verhoogd heeft. Kortom: het is een prachtig wandelgebied geworden! In Hers en Geens dur Diessen, deel 17 (2009) in het hoofdstuk ‘De Reusel zal weer kronkelen in ’t Diessens Broek’ door Ad van Doormaal leest u meer over dit gebied.

’t Diessens Broek (foto Piet van Abeelen)

Bosgebied Annanina’s Rust

Aan beide zijden van de weg naar Biest-Houtakker ligt Annanina’s Rust. Dit 155 ha grote bosgebied lag vóór de gemeentelijke herindeling van 1997 vrijwel geheel op Diessens grondgebied. Vanaf de Biestsedijk is het via verschillende paadjes te voet of per fiets toegankelijk. Ook vanaf de Beekseweg en bij Huiske Ten Halve kun je erin. Vanaf hier lopen een rolstoelpad en enkele wandelroutes door dit prachtige natuurgebied. Sinds 1978 is het eigendom van Brabants Landschap. In Hers en Geens dur Diessen, deel 7 (1999) in het hoofdstuk ‘Annanina’s Rust’ door Ad van Doormaal leest u meer over dit gebied.

Herfst in Annanina’s Rust