Oirschotsedijk

Oirschotsedijk

Deze naam is in de volksmond ontstaan. Een oudere benaming is Franse Baan.

Deze weg loopt vanaf manege Taxandria door ‘t Stuk tot aan de gemeentegrens met Oirschot.

Verharde fietspad met het onverharde deel van de Oirschotsedijk door bosgebied ’t Stuk

Bosgebied ‘t Stuk

Dit 143 ha grote bosgebied was tot circa 1900 een woest heidegebied, onderdeel van de Beersche Heide. In het begin van de 20e eeuw plantte de gemeente Diessen het op tot een productiebos met voornamelijk naaldbomen. Het hout werd verkocht als mijnhout, gebruikt in de Limburgse kolenmijnen. In de loop der jaren is het een aantrekkelijk natuurgebied geworden. Er is een trimbaan aangelegd, die nog helemaal intact is en er zijn enkele wandelroutes via de knooppunten. Meer over ’t Stuk in Hers en Geens dur Diessen, deel 29 in ‘Bosgebied ’t Stuk’ door Ad van Doormaal (nov. 2021

Voormalig kadaverhuisje

Voormalig kaderverhuisje (pentekening Louis de Groot)

Op het driehoekig, met bomen begroeid stukje grond waar Emmerseweg, Schutweg en Oirschotsedijk samenkomen, stond vroeger een kadaverhuisje. Hier brachten de boeren hun dode dieren naartoe die dan werden opgehaald door het destructiebedrijf in Son.

Overdekte oefenruimte Taxandria

De verharde weg naar rechts, vóór de manege van rijvereniging Taxandria, is de Schutweg. De manege is in 1980 door de leden met eigen handen gebouwd. Ook het onderhoud wordt door de leden zelf gedaan. 

Oirschotsedijk 4

Deze kortgevel-boerderij is een typische ontginnings-boerderij gebouwd in de periode van 1925-1930. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Boven de vensters zitten getoogde rollagen en getoogd metselwerk; ook boven de getoogde voordeur zit een rollaag. Het schilddak knikt boven het verbrede stalgedeelte tot lessenaardak. Op het dak liggen rode Muldenpannen.

SVR-camping ‘De Ontginner’ (voorheen D’n Bobbel)

Oirschotsedijk 9

Bij deze boerderij staat een zelfgemaakt straatnaambordje dat verwijst naar de bewoners: ‘Loonenstraotje’.

Oirschotsedijk 10

Dit was een boerderij/herberg op de grens met de Beerzen. Bijgaande foto dateert uit 1920 en toont kasteleinsvrouw Diens Schilders-van Kessel, achter de put, en twee buurjongens Neggers.

Oirschotsedijk 10