Plassepadje

Plassepadje

Waar nu een weg en verhard fiets- en voetpad loopt van de Julianastraat naar de Docfastraat liep vroeger een onverhard paadje door de velden. In de volksmond heette dit het “Plassepèdje” ofwel Plasmans’ paadje, naar de hier wonende familie. In 1982 kreeg het weggetje ook formeel die naam, maar na protest van de familie werd deze niet ingevoerd…. tot een aantal jaren geleden toch een straatnaambordje met deze naam werd geplaatst!

Het Plassepadje loopt onder – verzuipt –, door feitelijke en formele onduidelijkheid. Het bestaat wel; het bestaat niet. De straat heeft een eigen naambord: Plassepadje, de aanliggende woningen hebben een adres aan de Julianastraat. Het begint te duizelen – verwarrend. In Hers en Geens dur Diessen deel 27 (het Diessens straatnamenboekje), op blz. 52/53 legt Wil Vennix uit hoe het zit, of eigenlijk had moeten zitten, of misschien wel zoals hij meent dat het zit. Zoek het maar eens op.

Plassepadje

Vanaf de jaren ‘30/’40 is het Plassepadje (in dialect: Plassepèdje) een begrip in Diessen. Vanaf de splitsing Heuvelstraat/Molenstraat liep een zandpad in noordwestelijke richting, maakte aan het eind een haakse bocht naar links, een klein stukje verder een haakse bocht naar rechts, liep over het erf van kolenboer Plasmans en kwam uit op de Julianastraat. U raadt het al: de naam van het pad is afgeleid van deze kolenboer: Plasmans’ paadje.

Plassepadje vanaf de Molenstraat-Heuvelstraat in 1959

Vanaf de Docfastraat, ter hoogte van de kruising met de Van der Lindenstraat loopt het Plassepadje nu als voet/fietspad naar een binnenterrein dat ingeklemd wordt door Julianastraat, Docfastraat en Rijtseweg. Dit binnennest is ‘het doodlopende gedeelte van de Julianastraat’, zo noemde een wethouder het eens. Het lag er een beetje verstopt bij. Er waren vooral bedrijfsactiviteiten, publiek kwam er nauwelijks. De vrachtauto’s, kranen en zandhopen van Plasmans transport en grondwerkzaamheden, de steigerplanken en speciekuipen van aannemer Van Gijsel en de Peugeots van garage Vingerhoets ‘sierden’ het binnenterrein. Daar kwam verandering in toen Plasmans’ vrachtauto’s, kranen en opslag verdwenen. Plasmans’ paadje doet zijn naam nog steeds eer aan. Ton Plasmans ‘domineert’ het gebiedje van het binnenterrein. Hij vestigde er een Texaco-benzinestation met autowasstraat. Rond 2010 kocht Plasmans de panden met ondergronden Julianastraat 38 en 40 op. In september 2012 verhuisde hij zijn EMTÉ-supermarkt vanuit de Kerkstraat (zie rubriekje Kerkstraat 9 en 11 t/m 55 in deze DiessenApp) hier naartoe. Het binnenterrein ging leven. Benzinepomp Texaco werd in 2015 Peut, de eerste in Brabant, een coöperatie van vrije (niet aan een grote oliemaatschappij gebonden) pomphouders. In hetzelfde jaar vestigde de familie Plasmans aan de voorkant van de supermarkt (inmiddels onder het merk ‘Plus’) het ‘warenhuis’ Heb!