Rijtseweg

Rijtseweg

Deze naam is afgeleid van ‘de Rijt’, zoals deze omgeving in de volksmond werd aangeduid.

De Rijtseweg – de naamgeving in 1955 is afgeleid van de omgeving, die in de volksmond de Rijt werd genoemd – was tot de jaren ‘50/’60 een smal karrenspoor dat liep van de Molenstraat tot net voorbij de Docfastraat. Daar was een T-splitsing, waar het pad naar rechts langs de boerderij liep waar nu Rijtseweg 40 en 42 in zijn ondergebracht, en daar haar weg vervolgde over de toen nog meanderende Reusel (in de toekomst komt dat waarschijnlijk weer terug) de akkers in. Op de T-splitsing naar links kwam je uit op het Plassepadje (zie rubriek Plassepadje in deze DiessenApp).

Rijtseweg in aanbouw

Begin jaren ’60 werd de Rijtseweg verhard en het pad vanaf de T-splitsing doorgetrokken naar de Julianastraat. Hierdoor ontstond er een soort van (oostelijke) rondweg om Diessen die leidde naar achterland de Kempen. 

Vanaf 1962 verrezen de eerste huizen in de Rijtseweg. Eerst en eenzaam het huidige huisnummer 36. Daarna, tussen 1963 en 1968, werd de straatzijde met oneven nummers 3 t/m 17 gebouwd. (Het tegenover die huizen gelegen weiland bleef tot 2000 weiland.) Tussen 1968 en 1975 werden de westelijke bouwkavels (tussen Docfastraat en Julianastraat) ingericht met vrijstaande woningen. Aan de oostzijde van dit straatgedeelte hebben de meeste woningen diepe tuinen tot aan de Reusel. Uit het genoemde weiland werden in 1999 de kalveren gedreven. Het perceel werd verkaveld en tussen 1999 en 2004 bebouwd.

Rijtseweg 1 Hercules

Hercules

Midden jaren ’60 constateerde het hoofd van de Diessense jongensschool dat de jeugd nauwelijks kon bokspringen, zó stijf waren ze. Hij overtuigde onderwijsinspectie en gemeente dat er een gymzaal moest komen voor structureel gymonderwijs. Met veel gemeenschapszin werd vijfendertigduizend gulden bij elkaar ‘gevlooid’, 15% van de stichtingskosten. Januari 1970 vond de opening plaats: gymzaal, kleed- en wasruimten en vergaderzaaltje. Om het grandeurgevoel, dat in de gemeenschap gegroeid was, te etaleren noemde men de ‘gymzaal-plus’: gemeenschapshuis Hercules. Diessen had een gemeenschapshuis, maar een pilsje kon je er niet kopen. Daarvoor moest de lenige jeugd – dat wel – op café. Maar dat duurde niet lang. In april 1976 evolueerde de gymzaal in één klap – burgemeester Reinders doorkliefde als openingshandeling het eerste houtblok voor de open haard – naar een volwassen, sfeervol gemeenschapshuis Hercules. Aan de overzijde van de straat werd een parkeerplaats aangelegd.

Links naast het nieuwe gemeenschapshuis lag de jongensschool (zie rubriekje bij Molenstraat 5 in deze DiessenApp), die in 1969 bij de introductie van het gemengd lager onderwijs in Diessen kleuterschool werd. In 1984 werd dat gebouw gesloopt. In 1987 ging een lang gekoesterde Diessense wens in vervulling: op de lege schoolplaats verrees een sporthal. De in 1970 geplante ‘stek’ was een boom geworden.

De voormalige jongensschool, later kleuterschool op de plek waar nu de sporthal staat

Nog steeds liep de Rijtseweg op die plek in een vloeiende buiging over in de Molenstraat, op enkele meters langs de sporthal af. In 2003, met de inrichting van de wijk Zijthorst tegenover, kwam op de plaats van de ‘oude bocht’ het parkeerterrein. Sindsdien beweegt de weg zich als een ringslang om het parkeerterrein heen. Door het S-vormig kronkelpatroon neemt het verkeer ook de snelheid aan van dit reptiel.

In Hercules vindt u een eerbetoon aan Jac van de Wouw, decennialang raadslid en wethouder maar vooral ook verenigingsman en drijvende kracht achter de totstandkoming van Hercules. Tevens ziet u hier een ietwat mislukt monumentje ter herinnering aan Hercules Deusoniensis.

Meer informatie over het ontstaan en de groei van Hercules in Hers en geens dur Diessen deel 26.

Pinkiosk 

Als je het gebouwtje van achteren of vanaf de zijkant benadert, zou je kunnen denken: Oh, wat leuk, een kapelletje, ik ga een kaars opsteken bij Maria en een gebed prevelen voor kracht of steun. Als deze wandelaar zijn hoofd om de hoek steekt, gaat zijn geloof wankelen en zijn portemonnee rammelen. Het is een ‘flappentap’, voorheen van de Rabobank, sinds 2020 van de gezamenlijke grootbanken. Toen de pinautomaat van Rabobank op de hoek Kerkstraat/Kerksingel verdween (zie rubriekje bij Kerkstraat 9 en 11 t/m 55 in deze DiessenApp) dreigde Diessen verstoken te blijven van een geldautomaat. Omdat er in het betalingsverkeer veel minder contant geld gebruikt wordt en criminelen geld zagen in het ‘opblazen’ (plofkraken) van de geldmachines bouwden banken het aantal pinautomaten af. Belangenorgaan Diessen maakte zich met succes sterk voor een nieuwe pinautomaat. Het moest een pinkiosk worden passend in de historische omgeving van kerk en pastorie (en niet een schreeuwerig gebouwtje zoals kort daarvoor in Moergestel was geplaatst). En zo geschiedde.