Toekomstweg

Toekomstweg

Deze naam herinnert aan de N.V. Zuid-Bevelandsche Landbouw-onderneming ‘De Toekomst’. Rijke Zeeuwse oesterkwekers kochten vanaf 1910 honderden hectares goedkope heidegrond in Diessen. Tien jaar later vertrokken ze weer, de Zeeuwse aanpak van de ontginningen werkte toch niet goed uit op de Brabantse zandgrond.

Het klinkergedeelte van deze weg was tot voor enkele jaren eigendom van de aanliggende eigenaren de gebroeders Lagendijk.

Toekomstweg 6

Boerderij gebouwd door de Zeeuwse ontginners volgens de hen vertrouwde bouwstijl. In 1922 kocht Cornelis van Nes de boerderij van N.V. De Toekomst en verkocht deze door aan de fam. Lagendijk. De Lagendijken kwamen uit Zwijndrecht en dat ligt vlakbij Rijsoord, waar de fam. Van Nes vandaan kwam. Zij hadden in Diessen – al lang voordat dat gangbaar werd – zwartbont in plaats van roodbont melkvee. De grote moderne koeienstal van Rik en Joke Lagendijk is te bezichtigen (zie Westelbeersedijk 6). Meer hierover valt te lezen in Hers en Geens dur Diessen, deel 21 in het hoofdstuk ‘Over het verleden van de Toekomst; Zeeuws kapitaal begraven in Diessense zandgrond’ door Wil Vennix.

Moderne koeienstal van Lagendijk