Wijnhovenstraat

Wijnhovenstraat

Genoemd naar Peter Wijnhoven (geboren te Maasbree in 1894), die in 1947 werd benoemd tot burgemeester van Diessen. In 1959 ging hij met pensioen en zeer kort daarna gaf de gemeente de (deels nieuw aangelegde) Wijnhovenstraat die naam. In 1960 vertrok Wijnhoven naar Venlo, waar hij in 1979 overleed. 

Burgemeester Wijnhoven ontvangt koningin Juliana en prins Bernhard

Aan de Wijnhovenstraat, Nijssenstraat, Kanaaldijk Noord en de zijstraten van Kanaaldijk Noord (Prins Bernardweg, Koningin Julianaweg en Prins Willem-Alexanderweg) zijn in de periode 1925-1930 veel ontginners neergestreken. Ze kwamen uit West-Brabantse dorpen als Gilze, Rijen, Hulten, Chaam, Oosteind, Den Hout, Bavel en Oosterhout.  Namen van bekende ontginners uit die tijd waren Van Bavel, Diepstraten, Van Bijsterveldt, Evers, Van de Aa, Van Dorst, Daamen, Rombouts, Geerts, Van Kempen, Gosens en Van Zon. De bouwstijl van een aantal boerderijen is afwijkend van het in Diessen en de Kempen gebruikelijke langgeveltype boerderij

Wijnhovenstraat 9

Wijnhovenstraat 9

Deze kortgevelboerderij dateert van de periode 1925-1930. De gevels zijn opgetrokken uit machinale bouwsteen. Boven de vensters met luiken van het linkerdeel zit getoogd siermetselwerk en onder de dorpels een rollaag. Op het dak liggen rode Muldenpannen.

Wijnhovenstraat 11

Wijnhovenstraat 11

Deze kortgevelboerderij dateert van 1929. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met sierranden, rollagen en rechte steekankers. Aan de vernieuwde vensters zitten luiken en in het bovenlicht van de vernieuwde voordeur zit een gietijzeren levensboom. Het schilddak is gedekt met betonpannen.

Wijnhovenstraat 13

Deze langgevelboerderij dateert uit de periode 1925-1930. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een rollaag en rechte steekankers. Boven de vierruits vensters met klepraam en luiken zitten rollagen. Het zadeldak is gedekt met Muldenpannen.

Wijnhovenstraat 13

Wijnhovenstraat 15

Deze langgevelboerderij dateert uit de periode 1925-1930. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met een rollaag op pinthoogte en boven de vensters. Op het zadeldak liggen rode Muldenpannen.

Wijnhovenstraat 15

Wijnhovenstraat 17

Deze boerderij, die een eind van de weg afligt, dateert uit de periode 1925-1930. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen

Wijnhovenstraat 19

Vóór de oorspronkelijk boerderij is een nieuwe woning gebouwd. Van de oorspronkelijke kortgevelboerderij is alleen het woonhuis nog over. Dit typische woonhuis heeft een mansardedak. In de voorgevel zaten 2 schuifvensters met Louvreluiken en een voordeur met bovenlicht.

Wijnhovenstraat 19